Η Ελλάδα και η «χρονιά των χοίρων» στις διεθνείς αγορές..

Στο κύριο άρθρο της η Guardian αναφερόμενη στο παράδειγμα της Αθήνας κάνει λόγο για τη «χρονιά των χοίρων» στις διεθνείς αγορές, όπου χοίροι (PIGS) η λέξη που σχηματίζεται στα αγγλικά από τα αρχικά των ονομασιών της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας, των τεσσάρων χωρών της ευρωζώνης που έχουν να αντιμετωπίσουν «χρέος-βουνό», όπως σχολιάζει η εφημερίδα.

Σχολιασμός (1): Δηλαδή το πρόβλημα κατα τους Βρετανούς εντοπίζεται βασικά στην Ελλάδα. Όμως μια συνοπτική  καταγραφή της κατάστασης της οικονομίας σε χωρες της Ε.Ε, όπως παρακάτω, αρκεί να φανεί ότι αποτελούμε μέρος ενός συνολικού Ευρωπαϊκού οικονομικού προβλήματος και μάλλον όχι ο πιο αδύναμος κρίκος.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Το έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει  10% το 2010. Η κυβέρνηση , λόγω επικείμενων εκλογών, δεν έχει ανακοινώσει σκληρά μέτρα πλην της αύξησης του ΦΠΑ από 15% στο 17.5%.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Η κυβέρνηση πρόσφατα αναθεώρησε τον στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% για το  2010. Η ανεργία αγγίζει το 20%. Προωθείται αύξηση του ΦΠΑ από 16% στο 18% και η λήψη μέτρων όπως η κατάργηση φοροαπαλλαγών.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Το έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει  12,5% το 2010. Η κυβέρνηση , λόγω της έκρυθμης κατάστασης προχώρησε σε υιοθέτηση σκληρών μέτρων όπως σημαντικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, περικοπές σε επιδόματα ανεργίας και έκτακτες εισφορές στα υψηλά εισοδήματα.

ΓΑΛΛΙΑ: Το έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει  το 9% το 2010. Η κυβέρνηση Σαρκοζί βρίσκεται σε διαρκή ρήξη με την Κομισιόν λόγω της άρνησης, για εκλογικούς λόγους,  να λάβει σκληρά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους.

Στοιχεία από: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Ένθετο «Οικονομία» την  3-1/2010.

Σχολιασμός (2): Και σε καμία περίπτωση το μαύρο πρόβατο που εσκεμμένα θέλουν να παρουσιάζουν την Ελλάδα οι διάφοροι οίκοι Πριτς, Φριτς κλπ όπως τους λέει ο Τράγκας..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: