Το νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ένα έργο που πληγώνει..

Είναι πραγματικά κρίμα ένα κτήριο κόσμημα, αποτέλεσμα πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού – της κορυφαίας διαδικασίας παραγωγής αρχιτεκτονικού έργου– να συγκεντρώνει τόσα αρνητικά και επικριτικά σχόλια από τους κατοίκους της πόλης μας.

Και είναι έτσι γιατί η άκριτη τοποθέτησή του έχει καταστρέψει μία από τις κεντρικότερες περιοχές συνεχούς πρασίνου της πόλης, ένα συνεχές φυσικό τοπίο που έφερνε τον αέρα των υψωμάτων της να ακουμπήσει την αύρα της θάλασσάς της. Μία γραμμική ολισθαίνουσα ζώνη πρασίνου, ζωτικής σημασίας για την ποιότητα του περιβάλλοντος της πόλης μας καταστράφηκε τελειωτικά με τη χωροθέτηση του νέου κτηρίου στη θέση αυτή.

Η επιλογή της δημιουργίας ενός νέου κτηρίου για την κεντρικότερη λειτουργία της πόλης όταν μιλάμε για μια πόλη με τόσο ιστορικό παρελθόν και τόσο σημαντικό κτηριακό απόθεμα, η δημιουργία λοιπόν ενός καινούργιου κτηρίου αντί της επανάχρησης ενός παλαιού, αποτελεί κατεξοχήν αντιπεριβαλλοντική συμπεριφορά.
Είναι μία επιλογή που αδιαφορεί για τη συνολική πολεοδομική οργάνωση της πόλης προς την ανάδειξη του ιστορικού τοπίου και των κτισμάτων του και αντίστροφα προωθεί την αδιάκριτη χωροθέτηση λειτουργιών στους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, εξαφανίζοντας και το τελευταίο πράσινο από την κεντρική περιοχή της πόλης. Μια άλλη τραυματική γειτνίαση είναι η αποκοπή του σημαντικού κτηριακού κελύφους του Βυζαντινού Μουσείου από τον θαλάσσιο ορίζοντα.

Επιπλέον ο απίστευτα βαρύς και τραχύς όγκος του βόρειου ορίου του νέου δημαρχείου καταπιέζει τους ανάλαφρους ελληνικούς όγκους του Βυζαντινού Μουσείου στα όρια της βαρβαρότητας. Για να μη μιλήσουμε για την απίστευτη συσσώρευση στο πίσω δώμα του δημαρχείου όλων των κλιματιστικών μηχανημάτων που «στέφουν» την εικόνα του Βυζαντινού συμπλέγματος όταν το βλέπει ο παρατηρητής από τα τείχη ψηλά. Οποία τεχνολογική κατάληξη για το βυζαντινό παρελθόν της πόλης μας στις παρυφές του μέλλοντός του…

της Βιβιάννας Μεταλλινού
Πηγή: http://thesskinisis.wordpress.com/
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: