Απόψεις του Τζέρεμι Ρίφκιν για ένα νέο οικονομικό μοντέλο..

Ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέα κ. Τζ. Ρίφκιν, ιδρυτής και πρόεδρος από το 1977 του Ιδρύματος Οικονομικών Τάσεων που εδρεύει στην Washington D.C. και εξετάζει τις νέες τάσεις στην επιστήμη και στις τεχνολογίες και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, στην οικονομία, στον πολιτισμό και στην κοινωνία, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής», μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Διδάσκω την Ηγεσία στις Επιχειρήσεις και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Και αυτό που λέω στους ηγέτες των εταιρειών τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική είναι ότι τη στιγμή αυτή υπάρχει ανάγκη για όλους μας να κάνουμε μια μετατόπιση (shift). Η παγκοσμιοποίηση δημιουργεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Και εμείς μεταβαίνουμε μακροπρόθεσμα από την οικονομία της αγοράς στην παγκόσμια δίκτυο-οικονομία (network economy)……

Επισήμανε ότι ενώ το μοντέλο της αγοράς βασίζεται στο «εγώ κερδίζω και εσύ χάνεις», στο μοντέλο της δίκτυο-οικονομίας κερδίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Γιατί, όλοι εμπλέκονται στην οικονομία, στην πολιτική και, τελικά, στο παγκόσμιο δίκτυο. Kαι όλοι μαζί επιδιώκουν να διαμορφώσουν μια νέα «ατζέντα» που θα ακυρώσει την ισχύ της παλιάς. Έτσι, ώστε η παραγόμενη δύναμη να κατανέμεται εξίσου και όχι καθέτως. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει όλοι να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, γιατί αυτός είναι ο μόνο τρόπος για να επιβιώσουμε».

θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν τρεις κυρίαρχοι τομείς που στην κοινωνία πρέπει να είναι ισχυροί και ο καθένας να έχει τον σεβασμό και την ίση αναγνώριση από τους άλλους δύο. Κατ’ αρχήν είναι η αγορά. Που αποτελεί το δικό της κεφάλαιο και παράγει θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση, που δημιουργεί το δημόσιο κεφάλαιο, τη δικαιοσύνη και τους κανονισμούς για τους ανθρώπους. Kαι, τρίτον, η ενεργός κοινωνία, που παράγει το κοινωνικό κεφάλαιο και την εργασία.

«Πρόκειται για τρεις παίκτες και, παράλληλα, για τρεις νικητές. Και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση. Γιατί, παραδοσιακά πιστεύαμε ότι ήταν μόνο η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις. Τώρα καταλάβαμε πλέον ότι το «τερέν» βρίσκεται στους ανθρώπους, στις οργανώσεις και στα ιδρύματα της ενεργού κοινωνίας. Άρα, και οι τρεις αυτοί τομείς πρέπει να έχουν σχέση ισχυρής αλληλοαναγνώρισης μεταξύ τους».

Advertisements

4 Σχόλια

  1. Βασικά δε πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο μοντέλο στον πραγματικό κόσμο. Η αγορά είναι δυαδική( κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει). Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να μειώσουμε τους «χαμένους»

  2. Συμφωνώ, αλλά θεωρώ επίσης ότι με τις παραπάνω εκτιμήσεις του Ρίφκιν αμβλύνονται οι ανισότητες και αυξάνουν οι δυνατότητες επιχειρηματικών ευκαιριών και δή με εργαλείο την καινοτόμο τεχνολογία.
    Η φράση κλειδί «Πρόκειται για τρεις παίκτες και, παράλληλα, για τρεις νικητές», έχει αξία καθώς και οι τρεις παίκτες μπορούν να «παίξουν» στην διεθνή αγορά και να αξιοπιποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα καθενός εκάστου…

  3. μήπως όμως πρε΄πει να λάβουμε υπόψη μας και τους άλλους παράγοντες ,όπως την πολιτική σκοπιμότητα ; Μια αγορά λειτουργεί επηρεαζόμενη απο πολλά άλλα

    • Βεβαίως είναι έτσι, αλλά στην συνέντευξη αναφέρεται σε κυβέρνηση, που δημιουργεί το δημόσιο κεφάλαιο, τη δικαιοσύνη και τους κανονισμούς για τους ανθρώπους και εννοείται ότι τα τηρεί η ίδια και τα ελέγχει στους φορείς και πολίτες..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: