ΗΠΑ και Μακεδονικό. Ιστορία ξαφνικού έρωτα και απώλειας μνήμης..

Εκείνος που ανησύχησε πρώτος από την ανακήρυξη του ομόσπονδου «μακεδονικού κράτους» της Γιουγκοσλαβίας το 1945 ήταν ο αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ, ο οποίος διείδε έκτοτε την απειλή για τη χώρα μας. Η επιμονή του Τσόρτσιλ, όμως, να τηρούν τον Τίτο υπό κατευνασμό και υποχείριο της Δύσης απέναντι στη Μόσχα υπερκέρασε τις αμερικανικές ανησυχίες, που κάλλιον παντός άλλου συνοψίζονται στην παρακάτω εγκύκλιο που απηύθυνε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Στετίνιους στις διπλωματικές και προξενικές αρχές των ΗΠΑ της εποχής με την εξής οδηγία:«Η παρούσα εγκύκλιος αποσκοπεί στην ενημέρωσή σας και δεν απαιτεί επί του παρόντος οιαδήποτε ενέργεια από πλευράς σας».

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εντεινόμενη προπαγάνδα και τις ημιεπίσημες διακηρύξεις κρατικών κύκλων της Βουλγαρίας αλλά και παρτιζάνων της Γιουγκοσλαβίας και λοιπών κύκλων που αποσκοπούν στην ανακήρυξη αυτόνομου κράτους της Μακεδονίας με προσάρτηση ελληνικών εδαφών. Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί κάθε συζήτηση περί “μακεδονικού έθνους”, “μακεδονικής γης” ή “μακεδονικής εθνικής ταυτότητας” ως αβάσιμη δημαγωγία που δεν αντιπροσωπεύει ουδεμία εθνική ή πολιτική πραγματικότητα, αλλ΄ αντιθέτως συνιστά πόλο αντιπαλότητας υπό τις παρούσες συνθήκες και επιθετικών προθέσεων εις βάρος της Ελλάδας.

Η στρατηγική επιλογή της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να αποκρούσει κάθε απόπειρα αναζωπύρωσης του Μακεδονικού σε σχέση με την Ελλάδα. Το ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας κατοικείται από Έλληνες και ο ελληνικός λαός εναντιώνεται ομόψυχα σε κάθε ιδέα δημιουργίας “μακεδονικού κράτους”. Οι δήθεν θεωρίες που προβάλλονται περί ελληνικής συμμετοχής σε παρόμοιες απόπειρες σχηματισμού ξεχωριστού κρατιδίου πρέπει να θεωρούνται ως αβάσιμες και ψευδείς. Η αμερικανική κυβέρνηση στο εξής θα θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνη κάθε κυβέρνηση ή συνασπισμό που υποστηρίζει ή ανέχεται επιθετικές δράσεις “μακεδονικών συντεταγμένων δυνάμεων” εις βάρος της Ελλάδας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα εκτιμούσε οιαδήποτε σχετική πληροφορία για το θέμα θα μπορούσε τυχόν να περιέλθει σε γνώση σας»
(ΑΠ 868.014,26 Δεκεμβρίου 1944 από Στέιτ Ντιπάρτμεντ,FRUS Vol VΙΙΙ).

Πηγή:  ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 18 Απρ 2010

Σχολιασμός: Βέβαια τώρα ενεργούν ως σπόνσορες των Σκοπιανών στην διεθνή διπλωματική σκηνή. Ελπίζω κάποιος υπεύθυνος από το ΥΠΕΞ, να τους το έχει υπενθυμίσει. Έτσι για να μήν ξεχνιόμαστε..

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: