Ενδεχόμενη παγκόσμια κρίση στα σιτηρά; Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα..

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει η αγορά τις εξελίξεις στον τομέα των σιτηρών μετά την καταστροφή μέρους της παγκόσμιας παραγωγής λόγω… καιρικών συνθηκών (ξηρασία, πυρκαγιές, πλημμύρες) σε Ρωσία, Ουκρανία, Καζακστάν, Καναδά). Μόνο στη Ρωσία λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και της υγρασίας έχει καταστραφεί το 1/5 της σοδειάς δημητριακών. Η πρόσφατη απόφαση απαγόρευσης εξαγωγής σιτηρών μέχρι το τέλος του χρόνου, του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν αυτή που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, ενεργοποίησε το διεθνές κερδοσκοπικό κατεστημένο και οδήγησε σε κάθετα ανοδική πορεία τις τιμές των σιτηρών.

Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις, αδύναμη ούτως ή άλλως να τις επηρεάσει, δεδομένου ότι είμαστε μια χώρα εισαγωγική στο μαλακό σιτάρι. Αλλά και στο σκληρό σιτάρι, όπου είμαστε πλεονασματικοί, η παραγωγή είναι μειωμένη, όπως χαμηλή είναι και η ποιότητα στην φετινή παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι εκτός απροόπτου οι Έλληνες παραγωγοί δεν θα αξιοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό την διεθνή συγκυρία της μειωμένης παραγωγής σιτηρών για να αυξήσουν ιδιαίτερα το εισόδημά τους. Αντίθετα οι καταναλωτές δεν αποκλείεται να υποστούν μια μικρή έστω αύξηση στα προϊόντα τα οποία συνδέονται με τα σιτηρά, όπως ψωμί, ζυμαρικά, κτηνοτροφικά-πτηνοτροφικά προϊόντα.

Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση των αποθεμάτων που υπάρχουν διεθνώς (τα οποία δεν ανακοινώνονται με ακρίβεια για εμπορικούς – κερδοσκοπικούς σκοπούς), των εξελίξεων στο επόμενο διάστημα στις βασικές χώρες παραγωγούς, όπως η Ρωσία, αλλά και στο μέγεθος της αναμενόμενης παραγωγής χωρών του νοτίου ημισφαιρίου, όπως η Αυστραλία και η Αργεντινή.

Το προφίλ της Ελλάδας στον τομέα των σιτηρών

Το προφίλ της χώρας μας στον τομέα των σιτηρών διαγράφεται ως εξής: Στο μαλακό σιτάρι η παραγωγή μας ανέρχεται περίπου στους 350-400 χιλιάδες τόνους, όταν οι ανάγκες μας ξεπερνούν το 1.200.000 τόνους για την παραγωγή ψωμιού και άλλων ειδών ζύμης. Στο σκληρό σιτάρι (χρησιμοποιείται για ζυμαρικά και άλλα προϊόντα) είμαστε πλεονασματικοί, αλλά η ποιότητα της παραγωγής μας δεν θεωρείται κορυφαία, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή των 2-3 προηγούμενων ετών ήταν αρκετά βελτιωμένη. Φέτος όμως οι βροχές πριν την συγκομιδή υποβάθμισαν σημαντικά την ποιότητα.

Μαλακό σιτάρι εισάγουμε κυρίως από Ουγγαρία, Γαλλία, Βουλγαρία (το 62% της συνολικής ποσότητας που εισήχθη το πρώτο τετράμηνο του 2010 προήλθε από τι προαναφερθείσες χώρες) και σκληρό σιτάρι εξάγουμε κυρίως (65%) στην Αφρική (Τυνησία, Νιγηρία, Αλγερία). Οι τιμές ανήλθαν πέρυσι στα 0,10-0,12 λεπτά. Φέτος υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 0,18 λεπτά.

Πηγή
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: