Έλληνας, Χριστιανός Ορθόδοξος..

Είναι ιστορικά καταγεγραμμένο πως ο Χριστιανισμός κατέστρεψε μνημεία και έργα του Ελληνικού πολιτισμού. Όμως δεν είναι τόσο απόλυτο όσο ακούγεται. Προβληματίζομαι και με στενοχωρεί να βλέπω Έλληνες να τσακώνονται μεταξύ τους και να ρίχνουν ευθύνες στον Χριστιανισμό ή στην Αρχαία Ελληνική Θρησκεία, λες και είναι πολιτικά συστήματα..

Ο Χριστιανισμός ήταν στους αρχικούς αιώνες καταστροφικός ακριβώς επειδή αυτοί που τον ήλεγχαν, τον χειρίστηκαν καταστροφικά. Κυνήγησαν τον «Έλληνα» ως εκφραστή της Σοφίας και της Φυσιολατρείας. Τον κυνήγησαν σαν Ειδωλολάτρη και όχι σαν Έθνος.. Πίστευαν πως ο ορθολογισμός και η φιλοσοφία του Αρχαίου Ελληνικού πνεύματος τους απειλούσε..

Υπάρχει όμως και η άλλη αλήθεια.. Χριστιανοί αυτοκράτορες του Βυζαντίου και φωτισμένοι ηγούμενοι ιστορικών μοναστηριών διαφύλαξαν με ζήλο, ευθύνη και σεβασμό πολύτιμα βιβλία, παπύρους, έργα Ελλήνων φιλοσόφων. Είναι αυτά τα έργα που δημιούργησαν αργότερα το πνεύμα της Αναγέννησης, τον Δυτικό πολιτισμό.

Περί ανωτέρω σχέσης γράφει ο Ευγένιος Βούλγαρης ότι, «Η Ορθόδοξος Εκκλησία…επί των ζοφερών χρόνων της δουλείας και των στεναγμών απεδείχθη ου μόνον υπερτάτη πνευματική, αλλά και υπερτάτη εθνική αρχή. Μήτηρ και τροφός, συνεργάτις και αμύντειρα, διδάσκαλος και παρήγορος του Ελληνικού Έθνους, ήτις διέσωσε μεν την εθνικότητα, την γλώσσαν και το ιερόν θρήσκευμα των πατέρων, ανέφλεξε δε τον εν τη καρδία των προσφιλών αυτής τέκνων υποκαιόμενον σπινθήρα της φιλοπατρίας και της ελευθερίας και παρεσκεύασε μικράν εισέτι ελευθέραν γωνίαν ως ζύμην πεπρωμένην, ίνα ζυμώση θεία αρωγή όλον το φύραμα της Ανατολής»,Βενετία 1872.

Η ουσία λοιπόν δεν είναι στην μακρόχρονη αντιπαλότητα. Η ουσία είναι πως ο Ελληνισμός ΜΠΟΡΕΙ και ΠΡΕΠΕΙ να συνυπάρχει με την ΑΛΗΘΙΝΗ Ορθοδοξία.. Να βάλουμε όλοι στη ζωή μας την Ελληνική Φιλοσοφία και την Ορθόδοξη Ανθρωπιά. Να κρατήσουμε ψηλά την Ελλάδα και τον Σταυρό για τον οποίο χύθηκαν ποτάμια αίματος.

Και αν κάποτε το έθνος μας είναι να δικαιωθεί να είμαστε σίγουροι πως δεν έχει σημασία αν θα το «δικαιώσει» η πίστη στον Ιησού ή στον Απόλλωνα. Σημασία θα έχει ότι αυτή η δικαίωση, θα’ναι για μια ακόμα φορά, απ’τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα Ιερά..

Ένα Σχόλιο

  1. πολύ καλό…κάποιοι χρειάζεται να τα ακούν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: