Η κατάσταση των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο του 2010..

Δυσμενής η εικόνα στην αγορά

Αμετάβλητη, σε σχέση με τον Νοέμβριο, εξαιρετικά δυσμενής και δυσοίωνη είναι η κατάσταση των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και το Δεκέμβριο του 2010, όπως αναδεικνύει η μέτρηση του δείκτη Northern Greece Business Index 500 ( NGBI 500, http://www.ngbi500.gr).

Έτσι η πρόθεση των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε απολύσεις παραμένει υψηλή, επικρατεί μεγάλη ανησυχία και απαισιοδοξία για το τι θα συμβεί εντός των επόμενων έξι μηνών και είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνει πως ο τζίρος του μειώθηκε.

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις, οι οποίες απάντησαν τον Δεκέμβριο του 2010, στο πλαίσιο των ερωτημάτων του NGBI 500, επισημαίνουν πως η κατάσταση τους είναι κακή σε ποσοστό 50% (στην παρένθεση πάντα το ποσοστό του προηγούμενου μήνα, ήτοι του Νοεμβρίου 2010, που για αυτή την απάντηση είναι 53%), καλή με 10% (14%) και ικανοποιητική με 40% (33%).

Ακόμη για τους επόμενους έξι μήνες οι επιχειρήσεις εκτιμούν πως η κατάσταση τους θα είναι καλύτερη σε ποσοστό μόλις 9% (14%), το οποίο είναι το 2ο χαμηλότερο ανάλογο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2009. Χειρότερη εικόνα για το προσεχές εξάμηνο «βλέπει» το 55% (42%) των ερωτώμενων, που είναι το 2ο υψηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2009.

«Μαύρη» είναι η κατάσταση στο πεδίο της απασχόλησης, καθώς το 5% (7%) των επιχειρήσεων, που δηλώνουν ότι θα πραγματοποιήσουν προσλήψεις τον μήνα, που ακολουθεί, είναι εξαιρετικά χαμηλό (2ο χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2009).

Όσον αφορά στον τζίρο των επιχειρήσεων, το Δεκέμβριο του 2010 απαντούν ότι αυξήθηκε το 14% (19%), μειώθηκε το 61% (54%) και παρέμεινε ο ίδιος το 25% (27%).

Αναλύοντας τα αποτελέσματα του NGBI 500 Δεκεμβρίου 2010 κατά κλάδο, οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι μεταποιητικές-βιομηχανικές, δίνουν τις πιο αρνητικές απαντήσεις όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση τους και την προοπτική τους για το επόμενο εξάμηνο.

Στο ζήτημα της απασχόλησης, οι εμπορικές εμφανίζονται να έχουν την τάση τον επόμενο μήνα να κάνουν τις λιγότερες προσλήψεις, σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους (μεταποιητικές-βιομηχανικές, υπηρεσιών και μεικτές). Οι μεικτές κρατούν τα «πρωτεία» στην πρόθεση πραγματοποίησης απολύσεων και έπονται οι εμπορικές και οι μεταποιητικές-βιομηχανικές.

Την καλύτερη υφιστάμενη εικόνα αναδεικνύουν με τις απαντήσεις τους οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, που ανθίστανται καλύτερα στην κρίση, σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις μετρήσεις του NGBI 500 από τον Οκτώβριο του 2009.

Από την πλευρά της η βιομηχανίαμεταποίηση εξακολουθεί να «στροβιλίζεται» στην κρίση με ποσοστό 69% των σχετικών επιχειρήσεων να δηλώνει μειωμένο τζίρο, μόλις 3% να προτίθεται να προσλάβει προσωπικό και 54% να κρίνει ως κακή την κατάσταση του.

ΠΗΓΉ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ (Ηλεκτρονική ενημερωτική έκδοση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης)
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: