Ελληνική οικονομία, (συνοπτική ανάλυση – στόχοι)…

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας:

Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι μειώθηκε ελαφρά περισσότερο από 4% το 2010 (για δεύτερο κατά σειρά χρόνο, μετά από μείωση 2,3% το 2009), ενώ όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οι εκθέσεις αξιολόγησης προβλέπουν ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2011, με ηπιότερο μάλλον ρυθμό. Η ύφεση πλήττει την κατανάλωση και πολύ πιο έντονα τις επενδύσεις. Η αβεβαιότητα, το αυξανόμενο φορολογικό βάρος, η πτώση της ζήτησης και οι χρηματοδοτικές στενότητες οδήγησαν τις επενδύσεις σε μείωση που μπορεί το 2010 να έχει υπερβεί το 18%.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι και το 2009 οι επενδύσεις είχαν υποχωρήσει σημαντικά, είναι σαφές ότι έχουν πλέον περιοριστεί αισθητά οι παραγωγικές δυνατότητες ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξηςτης οικονομίας.

Η ύφεση είχε άμεσες και έντονες επιπτώσεις στην απασχόληση και την ανεργία. Η απασχόληση εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 2,5% περίπου το 2010, που σημαίνει απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας. Η ανεργία εκτιμάται ότι το 2010 ξεπέρασε το 12,5% του εργατικού δυναμικού, ενώ η τάση της αναμένεται να είναι σαφώς αυξητική και το 2011.

Μείωση παρουσιάζουν και τα εισοδήματα. Οι πραγματικές μέσες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 9% το 2010 και προβλέπεται ότι θα μειωθούν σχεδόν κατά 5% το 2011, ενώ μπορεί να σταθεροποιηθούν το 2012. Η μείωση των πραγματικών εισοδημάτων το 2010 αντανακλά και την επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 4,7%, η οποία οφειλόταν κυρίως στη μεγάλη αύξηση της έμμεσης φορολογίας, αλλά και στην ταχεία άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Το 2011, ο μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σημαντικά και θα διαμορφωθεί γύρω στο 2,2%, ενώ το μέσο επίπεδο του πυρήνα του πληθωρισμού προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 1%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (βάσει στοιχείων της Τράπεζας της Ελλαδος) ως ποσοστό του ΑΕΠ, μετά την αισθητή μείωσή του το 2009 λόγω της ύφεσης, εκτιμάται ότι μειώθηκε μόνο οριακά το 2010.

Τέλος σημειώνεται καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών, των αποκρατικοποιήσεων, μη παραγωγικός δημόσιος τομέας, αναποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και κρούσματα διαφθοράς.

Αναφέρονται όμως και θετικά στοιχεία, όπως η ανάκαμψη των εξαγωγών αγαθών το δεύτερο εξάμηνο, η σημαντική υποχώρηση των εισαγωγών αγαθών και η μεγάλη αύξηση των ναυτιλιακών εισπράξεων. Η ανάκαμψη των εξαγωγών αγαθών αντανακλά τόσο την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης όσο και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους το 2010, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί το 2011. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω το 2011.

Τα παραπάνω προδιαγράφουν και τους βασικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής τα αμέσως επόμενα χρόνια.

1. Συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, με έμφαση στη ριζική ανασυγκρότηση του κράτους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, ώστε να μειωθούν σε μόνιμη βάση οι δαπάνες και να δημιουργούνται σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα.

2. Δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν το συντομότερο δυνατόν την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ και στη συνέχεια ανάπτυξη με ρυθμούς ταχύτερους από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

Σχόλιο DeltaCV: Με αυτά τα δεδομένα και έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις  και ανακοινώσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, μένει να δούμε τις αποφάσεις και τα νέα μέτρα που θα επιλεγούν από την Κυβέρνηση. Να κοπάσουν οι όποιες θριαμβολογίες των μεν και οι κινδυνολογίες των δε. Ελπίζουμε το οικονομικό επιτελείο να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα και να μην εξαντληθούν οι όποιες προσπάθειες σε νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων, αυξήσεις ΦΠΑ και ψήφιση νέων νομοσχεδίων. Ένα πράγμα χρειάζεται.. εφαρμογή των νόμων και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Άντε να δούμε….

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: