Καλλιέργεια και παραγωγή φράουλας (συνοπτική κατάσταση)..

Φράουλες καλλιεργούνται στην Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα αλλά το 90% της ετήσιας παραγωγής βγαίνει στη Μανωλάδα. Πέρσι η καλλιέργεια φράουλας έφτασε στα 7.500 στρέμματα και η σοδειά χαρακτηρίστηκε ως μέτρια, ενώ ο μέσος όρος της τιμής παραγωγού κυμάνθηκε στο 1,30 ευρώ το κιλό περίπου. Για φέτος υπολογίζεται ότι καλλιεργήθηκαν με φράουλες περί τα 9.000 στρέμματα.

Η φράουλα είναι κατά εξοχήν εξαγώγιμο προϊόν. Σχεδόν το 70% της εγχώριας παραγωγής πηγαίνει στις αγορές του εξωτερικού. Ο εξαγωγικός της προσανατολισμός έχει συντείνει τα τελευταία χρόνια στην αύξηση της παραγωγής καθώς 1.500 στρέμματα καλλιέργειας θα αρκούσαν για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση.

Η ελληνική παραγωγή κατευθύνεται κυρίως στις αγορές της Ουγγαρίας, της Ρωσίας και της Ιταλίας. Κάποιες ποσότητες φράουλας που πάνε στα σούπερ μάρκετ είναι τυποποιημένες. Οι ποσότητες που κατευθύνονται στις ανοικτές αγορές της Μόσχας, της Βουδαπέστης, της Βαρσοβίας ή της Ρώμης πάνε ατυποποίητες, σε τελαράκια. Η τυποποίηση ανεβάζει το κόστος περίπου 40 λεπτά το κιλό.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι βασικές παραγωγικές χώρες στη φράουλα είναι η Ισπανία και η Πολωνία. Οι τιμές της ελληνικής φράουλας εξαρτώνται και από την πρωιμότητα της ισπανικής. Όσον αφορά στον κύριο ανταγωνιστή μας –την Τουρκία- αυτή έχει πολύ χαμηλές «ανταγωνιστικές» τιμές. Προ εξαετίας οι Τούρκοι δεν είχαν πολύ καλής ποιότητας προϊόν. Τα τελευταία, όμως, χρόνια έχουν βελτιώσει την ποιότητά τους, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Έτσι μπορούν να πουλάνε σε πολύ χαμηλότερες τιμές, σε σχέση με εμάς.

Πηγή: Agreco (Μηνιαία εφημερίδα για την αγροτική οικονομία).
Επίσης διαβάστε για τις ευεργετικές ιδιότητες της φράουλας εδώ
Προσθέτουμε την καλλιέργεια πολύ καλής ποιότητας φράουλας και στην Μακεδονία (κυρίως στην Πιερία)

Ένα Σχόλιο

  1. […] 2.230 acres of fields where used for the production of strawberries throughout Greece. https://anyblografa.wordpress.com/2011/05/10/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%C… Google MapsFind local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: