Αγροτικοί συναιτερισμοί φαντάσματα και το νέο νομοσχέδιο..

Στο μητρώο της διεύθυνσης Αγροτικού Συνεργατισμού του υπουργείου έχουν αυτή τη στιγμή νομική υπόσταση 6.131 πρωτοβάθμιοι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Από αυτό το σύνολο των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, το υπουργείο βρήκε μόλις 1.000, που εμφάνισαν κύκλο εργασιών έστω και μερικών δεκάδων ευρώ τα τελευταία χρόνια, ενώ περίπου 2.200 δεν έδωσαν κανένα σημείο ζωής και άλλους 3.000 τους ψάχνουν, αλλά δεν τους βρίσκουν!

Στη χαοτική αυτή κατάσταση, κουμάντο κάνουν οι 114 Ενώσεις, λειτουργώντας σαν προέκταση του κράτους, με καθαρά πελατειακή λογική. Οι υγιείς και ελπιδοφόρες, είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός, άντε των δύο χεριών.

Το συνεταιριστικό νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο, σίγουρα φέρνει ανατροπές, καθώς βάζει επί της ουσίας ημερομηνία λήξης στους χρεοκοπημέ-νους συνεταιρισμούς. Ταυτόχρονα, υποχρεώνει όλες τις Ενώσεις να μετασχηματιστούν, όχι μόνο αλλάζοντας «ταμπέλα», αλλά και νοοτροπία λειτουργίας, ενώ παράλληλα ανοίγει το δρόμο για υποχρεωτική διακίνηση του 80% της παραγωγής των αγροτών-μέλων μέσω των συνεταιρισμών.

Ωστόσο, εκεί που δεν γίνεται καμία κουβέντα στο νομοσχέδιο είναι για την «ταμπακιέρα», που δεν είναι άλλη από τα χρέη των συνεταιρισμών προς την ΑΤΕbank και τις άλλες Τράπεζες. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της Agreco, το σύνολο των δανείων των συνεταιρισμών προς την ATEbank προσεγγίζουν σήμερα τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ από αυτά 900 περίπου εκατ. ευρώ, είναι μη εξυπηρετούμενα (ληξιπρόθεσμα) δάνεια.

Για αυτά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Θα σβήσουν; Θα χαριστούν; Θα ρυθμιστούν, και πως; Θα βγάλει η ΑΤΕbank στο σφυρί την υποθηκευμένη περιουσία τους και ποιος θα την αγοράσει; Θα κάνει η Τράπεζα τον επιχειρηματία, νοικιάζοντας στις νέες συνεταιριστικές οργανώσεις τα ακίνητα (εργοστάσια, σιλό, αποθήκες κ.α.)

Το μόνο, που αναφέρουν μέχρι τώρα οι πληροφορίες μας είναι πως, το όποιο σχέδιο για τα χρέη θα εφαρμοστεί αφότου δημιουργηθούν τα νέα σχήματα. Δηλαδή, αφού πρώτα κλείσουν τα πελατειακά μαγαζιά και οι οργανώσεις σφραγίδες, και μετά η Τράπεζα θα έρθει να συζητήσει με τους νέους διαχειριστές τι θα πάρει, πως και πόσο. Και όλα αυτά μετά την καταληκτική ημερομηνία που βάζει το νομοσχέδιο (31/12/2011) για το ξεκαθάρισμα μέσω του Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συλλογικών Οργανώσεων, του ποιες είναι ενεργές και ποιες ανενεργές οργανώσεις και αφού οι ανενεργοί θα οδηγηθούν αναγκαστικά σε εκκαθάριση.

Πηγή: Εφημερίδα AGRECO, Απρ 2011
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: