ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ- «Βιώσιμος Ποιοτικός Τουρισμός»

«Βιώσιμος Ποιοτικός Τουρισμός: Η Μελλοντική Ραχοκοκαλιά της Οικονομίας» ήταν το θέμα της Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού.

Ο Γιάννης Μιχαήλ, Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού ανέλυσε τις γενικές θέσεις της ΕΛΛΕΤ αναφορικά με την περιβαλλοντική πολιτική και τις διαγραφόμενες επιπτώσεις του τουρισμού στο χωρικό γίγνεσθαι με ιδιαίτερη έμφαση στις μικροκλίμακες των νησιών και τις ευαίσθητες περιοχές.

Ξεκινώντας εποικοδομητικό διάλογο στο πλαίσιο του σχεδιασμού μιας μακροπρόθεσμα αποδοτικής και περιβαλλοντικά υγιούς τουριστικής πολιτικής ο Κώστας Καρράς, Ιδρυτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, έθεσε σημαντικές παραμέτρους με ανάλογα ερωτήματα: άρτιο χωροταξικό σχεδιασμό, δημιουργία των ενδεδειγμένων περιβαλλοντικών υποδομών, και ύπαρξη του αναγκαίου, εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Ο Κ. Καρράς τόνισε άλλωστε ότι «η οικονομική επιτυχία του ποιοτικού τουρισμού δεν προσμετριέται με τη μεγιστοποίηση του αριθμού των τουριστών ούτε με την αύξηση των τουριστικών καταλυμάτων ή δεύτερων κατοικιών, αλλά με την αύξηση της ημερήσιας και συνολικής δαπάνης του επισκέπτη, ο οποίος δείχνει ολοένα και μεγαλύτερη οικολογική ευαισθησία, και απαιτεί την περιβαλλοντική πολιτική που θεωρείται αυτονόητη σε χώρες του εξωτερικού

Ο Ιωάννης Φουφόπουλος, Καθηγητής στο University of Michigan, εξήγησε ένα πρόχειρο σχέδιο τουριστικής / δεύτερης κατοικίας εύκολα καταλήγει σε πρότυπο οικοπεδοποίησης και υπερεκμετάλλευση / εξάντληση των φυσικών πόρων. Η οικοπεδοποίηση επιφέρει διάβρωση του εδάφους με εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα, τη βιοποικιλότητα, και εν τέλει την ποιότητα ζωής.

Ο Πέτρος Γκίκας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, αναφέρθηκε στους τρόπους εξοικονόμησης νερού που θα πρέπει να αποτελέσει βασική μέριμνα αναπτυξιακών / τουριστικών πολιτικών, με δεδομένη την αύξηση της ζήτησης νερού, ως αποτέλεσμα της τουριστικής ανάπτυξης (συχνά σε λάθος μοντέλο) και τη γνωστή έλλειψη νερού στα νησιά, τις κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές της χώρας.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού συνεχίζει τη συστηματική της προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση κοινού και αρμοδίων, αναφορικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη που διέπεται από ξεκάθαρες αρχές μακροχρόνιου περιβαλλοντικού συμφέροντος της χώρας.

Πηγή: ΕΛΛΕΤ
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: