Ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα..

Η γαλακτοπαραγωγός αιγοπροβατοτροφία είναι ο σηµαντικότερος κλάδος της ελληνικής κτηνοτροφίας και η φέτα το πιο δηµοφιλές εντός και εκτός συνόρων ελληνικό τυροκοµικό προϊόν. Περίπου το 30% της παραγωγής εξάγεται (σε 32.954 τόνους ανέρχονται οι εξαγωγές). Στην Ελλάδα λειτουργούν 100.000 αιγοπροβατοτροφικές εκµεταλλεύσεις, ενώ σε 550 ανέρχονται οι µονάδες επεξεργασίας γάλακτος και παραγωγής γαλακτοκοµικών προϊόντων, οι οποίες µαζί µε τις µικρές µονάδες τυροκόµησης ανέρχονται σε 1.250 µονάδες.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση η εκτροφή προβάτων και αιγών γίνεται κυρίως για το κρέας τους, στη χώρα µας το 95% των ζώων αξιοποιείται για τη γαλακτοπαραγωγή. Σύµφωνα µε τις υπάρχουσες εκτιµήσεις, το 80% της ελληνικής παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος χρησιµοποιείται γιατην παρασκευή της φέτας.

Μιλώντας στο «Βήµα» ο κ. Τ. Σαράντης, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Τυράς ΑΕ, της µεγαλύτερης τυροκοµικής επιχείρησης στην ελληνική αγορά, ανέφερε ότι το 50%της φέτας που παράγει εξάγεται κυρίως στην Ευρώπη. Η εταιρεία κατά τη διάρκεια του 2010 είχε πωλήσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ έναντι 118 εκατ. ευρώ το 2009 και τα κέρδη της από 5,5 εκατ. ανήλθαν σε 6,5 εκατ. Ευρώ.

Ιδιαίτερη έµφαση στην ανάπτυξη των επώνυµων εξαγωγών κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων χρόνων δίνει η τυροκοµική επιχείρηση Ηπειρος ΑΕ και όπως εξηγεί ο κ. Στ. Παντελιάδης , διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας, τους πρώτους πέντε µήνες του χρόνου η αύξηση των εξαγωγών «τρέχει» µε 34,5%. «Στόχος µας είναι» προσθέτει «η ελληνική φέτα να πηγαίνει επώνυµα στον καταναλωτή». Κατά τη διάρκεια του 2010 οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 31,762 εκατ. ευρώ έναντι 30,264 εκατ. ευρώ το 2009 και τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε1,5 εκατ. ευρώ έναντι 1,9 εκατ. ευρώ το 2009.

Πηγή: ΒΗΜΑ ανάπτυξη, 5 -6-2011

Σχόλιο DeltaCV: Να μην τα μηδενίζουμε όλα.. Το Κράτος αρωγός υπάρχει ή τα υπουργεία ασχολούνται μόνο με το Μνημόνιο Νο2?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: