Για την ανάπτυξη της οικονομίας..

 (Σχόλιο DeltaCV: Εξαιρετική οικονομική αναπτυξιακή ανάλυση.  Οι επισημάνσεις δικές μας..)

Επενδύσεις για ανάπτυξη

Η ανάπτυξη της οικονομίας και η αύξηση της απασχόλησης συναρτώνται με επενδύσεις. Μεταξύ των ιδιωτικών επενδύσεων και των δημοσίων οι ιδιωτικές είναι καλύτερες· επειδή στις ιδιωτικές το ρίσκο της αποτυχίας βαρύνει τον ιδιώτη, ενώ στις δημόσιες τον φορολογούμενο που δεν έλαβε μέρος στην επιλογή της επένδυσης. Αλλά και επειδή οι ιδιώτες κινούνται ταχύτερα, έχουν ισχυρότερο κίνητρο περιορισμού του κόστους και είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

Τις ημέρες αυτές του μνημονίου και του ΔΝΤ η αγωνία όλων είναι πώς θα ξαναμπεί η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά έτσι ώστε τα μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων να πιάσουν τόπο. Η απάντησή μου είναι απλή: Με ιδιωτικές επενδύσεις. Και οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν διατάζονται, προσελκύονται. …..

…….Οι αναπτυξιακοί νόμοι των τελευταίων ετών στηρίζονταν στη λογική της επιδότησης των επενδύσεων. Κατά τη γνώμη μου, οι επιδοτήσεις πρέπει να κοπούν με το μαχαίρι: διότι δεν επέτυχαν να προσελκύσουν σοβαρές επενδύσεις αλλά πλήθος μεσαζόντων και διεφθαρμένων υπαλλήλων που έβαλαν στη δική τους τσέπη ένα σημαντικό μέρος των επιδοτήσεων. Διότι πολλοί από τους επιχειρηματίες που πήραν τις επιδοτήσεις «αξιοποίησαν» τη νομοθεσία υπερτιμολογώντας τις επενδύσεις τόσο ώστε να γίνουν οι επενδύσεις τους χωρίς καθόλου δικά τους λεφτά. Συμπέρασμα: δεν χρειάζεται νέος αναπτυξιακός νόμος αλλά κατάργηση και του υφισταμένου.

Ενα δεύτερο θέμα που προκαλεί σύγχυση και η σύγχυση λάθος πολιτικές είναι η ταύτιση του επιχειρηματία/επενδυτή με την επιχείρηση/επένδυση. Η σύγχυση έχει προκληθεί από την προκλητική συμπεριφορά ορισμένων επιχειρηματιών που- παρά τον νόμο- διατηρούν μια σχέση συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ της επιχείρησης και της ιδιωτικής τους ζωής (π.χ., γράφουν στην επιχείρηση τις οικιακές τους βοηθούς ή τις θαλαμηγούς τους κ.ο.κ.). Η συμπεριφορά όμως ορισμένων κατεργάρηδων δεν αλλάζει τη θεωρία. Ο επιχειρηματίας ως πολίτης οφείλει να συνεισφέρει στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του ενώ η επιχείρηση συνεισφέρει στο γενικό καλό όταν διατηρεί την κερδοφορία της και αναπτύσσεται δίνοντας δουλειά σε περισσότερους ανθρώπους. Αυτό ακριβώς κάνει η Σουηδία φορολογώντας άγρια τους επιχειρηματίες αλλά χαμηλά τις επιχειρήσεις.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ (Καρτέσιος)
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: