Ο ρόλος του ΝΑΤΟ σήμερα…

Σε τι χρησιµεύει σήµερα και σε ποιους το ΝΑΤΟ; Ο αµερικανός υπουργός Αµυνας Ρόµπερτ Γκέιτς, βλέπει «ζοφερό και αµφίβολο» το µέλλον της Συµµαχίας..

Χρειαζόμαστε ακόµη το ΝΑΤΟ; Εξυπηρετεί η Βορειοατλαντική Συµµαχία σήµερα κάποιον σκοπό που να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους; Ερωτήµατα που τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά διατυπώνονται ακόµη και από κυβερνητικούς αξιωµατούχους των κρατών-µελών του ΝΑΤΟ – οι απλοί πολίτες έχουν δώσει αρνητική απάντηση σε µεγάλα ποσοστά από καιρό – αλλά σήµερα παίρνουν ιδιαίτερη σηµασία επειδή προβάλλονται και µάλιστα µε έντονο σκεπτικισµό για το µέλλον της Συµµαχίας από τον πιο αρµόδιο να έχει σχετική γνώµη.

Σε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στις Βρυξέλλες, την περασµένη ∆ευτέρα, «ο Γκέιτς βοµβάρδισε το ΝΑΤΟ» όπως δήλωνε την εποµένη ο τίτλος της ειδησεογραφίας της «Frankfurter Allgemeine». Ο υπουργός βλέπει «ζοφερό και αµφίβολο» το µέλλον της Συµµαχίας, διαπιστώνει χάσµα στις διατλαντικές σχέσεις και ανησυχεί για τον «διχασµό στόχων» που διαπιστώνει στο ΝΑΤΟ καθώς η Αµερική το βλέπει ως στρατιωτική δύναµη ενώ η Ευρώπη σε ρόλο πολιτικό και διπλωµατικό.

Η Βορειοατλαντική Συµµαχία, λέει ο κ. Γκέιτς, «είναι αναξιόπιστη», αντιµετωπίζει «κρίση ταυτότητας» και «η αποτελεσµατικότητατων ενεργειών της είναι αµφίβολη». Οι Ευρωπαίοι, διαπιστώνει ο υπουργός, «δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσειςτους στο ΝΑΤΟ», το οποίο υπάρχει µόνο χάρη στην αµερικανική υποστήριξη, αλλά, προειδοποίησε, «η ωµή αλήθεια είναιότι περιορίζονται η όρεξη και η υποµονήτου Κογκρέσου και όλου του πολιτικούκόσµου στην Ουάσιγκτον να εγκρίνειδιαρκώς πολύτιµα κονδύλια για έθνη που προφανώς δεν είναι πρόθυµα να διαθέτουνκονδύλια για τη δική τους άµυνα» . Στο ίδιο πνεύµα είχε µιλήσει πριν από δέκα ηµέρες και ο γενικός γραµµατέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσµουσεν.

Σωστές οι διαπιστώσεις του αµερικανού υπουργού. Για τους Ευρωπαίους, αλλά και για πολλούς Αµερικανούς, το ΝΑΤΟ ξεπλήρωσε τον προορισµό του µε την πτώση του Τείχους του Βερολίνου πριν από 20 χρόνια. ∆ηµιουργήθηκε το 1949 µε στόχο, όπως δήλωσε ο λόρδος ΙΣµεϊ, ο πρώτος γενικός γραµµατέας του, «να κρατά τη Ρωσίαέξω (από την Ευρώπη), τους Αµερικανούςµέσα και τους Γερµανούς υπό». Η Ουάσιγκτον, η οποία έβλεπε το ΝΑΤΟ πάντοτε και ως δίαυλό της µέσα στην Ευρώπη, προσπάθησε µε το τέλος του Ψυχρού Πολέµου να του εξασφαλίσει κάποιο σωσίβιο επιβίωσης ώστε να είναι διαρκής η αµερικανική παρουσία στη Γηραιά Ηπειρο.

Ετσι επινοήθηκαν νέοι ρόλοι – οι οποίοι δεν έχουν καµία σχέση ούτε µε το γράµµα ούτε µε το πνεύµα του Ατλαντικού Χάρτη. Το ΝΑΤΟ, ατύπως είτε και επίσηµα, «επεµβαίνειυπέρ της ελευθερίας» ή για να συµβάλει στην «εθνική συγκρότηση» κάποιου λαού σε κάποιο σηµείο της Γης. Με τη σηµαία του ΝΑΤΟ βρίσκονται ευρωπαϊκές δυνάµεις στο Αφγανιστάν, επιχείρηση του ΝΑΤΟ διεξάγεται στη Λιβύη και η επέµβαση στην πρώην Γιουγκοσλαβία (Σερβία κ.λπ.) έγινε µε τις ευλογίες του ΝΑΤΟ.

Οι νέοι στόχοι και ο προορισµός της Συµµαχίας µπορεί να ανταποκρίνονται στα αµερικανικά συµφέροντα, πολύ λίγο όµως ενδιαφέρουν τους Ευρωπαίους. Απόδειξη η µορφή της συµµετοχής τους στο Αφγανιστάν. Οι γερµανοί στρατιώτες βρίσκονται εκεί αλλά δεν τους επιτρέπεται – από τους συνταγµατικούς περιορισµούς της χώρας τους – να κάνουν χρήση των όπλων τους και οι Ολλανδοί αποχωρούν «αιφνιδιαστικά και δίχως να προειδοποιήσουν κανένα », διαµαρτύρεται ο κ. Γκέιτς. Ετσι, το ΝΑΤΟ κατάντησε ακόµη και για τους Αµερικανούς µια «ευκαιριακή» (ad hoc) συµµαχία.

Στην ουσία, φυσικά, υπάρχει η συνεχώς διογκούµενη διαφορά ανάµεσα στο «κοσµικό δόγµα» της Αµερικής και της Ευρώπης, ανάµεσα στα συµφέροντά τους. Η Ουάσιγκτον θέλει το ΝΑΤΟ για «σκληρές στρατιωτικές αποστολές » είχε δηλώσει το 2008 ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, αλλά οι Ευρωπαίοι σήµερα το βλέπουν µόνο για «ήπιες» εκστρατείες, όπως δήλωσε η κυρία Ανγκελα Μέρκελ στην Ουάσιγκτον πριν από λίγες ηµέρες. Οι αµερικανοί ηγέτες πιστεύουν ότι «τα προβλήµατα λύνονται µε στρατιωτική δύναµη», ενώ οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η διπλωµατική οδός και οι συνοµιλίες είναι «ο µόνος ασφαλής δρόµος» – και αυτόν προσπαθούν να επιβάλουν στο πρόβληµα µε το Ιράν. Ετσι, δεν βλέπουν κανένα λόγο να διατηρούν ισχυρές στρατιωτικές δυνάµεις και να εγκρίνουν µεγάλα στρατιωτικά κονδύλια, αγνοώντας τις εκκλήσεις του κ. Ράσµουσεν, τις προτροπές του προέδρου Μπαράκ Οµπάµα και τις προειδοποιήσεις του κ. Γκέιτς.

Το ΝΑΤΟ ασφαλώς θα συνεχίσει να υπάρχει, η Αµερική δεν θα το εγκαταλείψει. Αλλά όπως έγραψε η Τζούντι Ντέµπσι στους «Νew York Times» (13/6) «θα είναι αµφίβολος ο ρόλος του ως κεντρικού διατλαντικού οργανισµού µε συγκεκριμένο στόχο και αλληλεγγύη µεταξύ των µελών του».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 19 Ιουνίου 2011
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: