«ΟΧΙ» στα πονηρά διλήμματα..

Επίκαιρο άρθρο του οικονομολόγου Παναγιώτη Κοκκόρη

Πηγή: http://www.pkokkoris.gr/

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί στην κοινωνία και στους πολίτες η απόπειρα προπαγάνδας και εκφοβισμού που επιχειρήθηκε προκειμένου να περάσει ως «σωτήρια» η εύκολη λύση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Εφαρμοστικού Νόμου που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Η μέθοδος είναι γνωστή. Πρόκειται για την πονηρή συνταγή των διλημμάτων που ακούσαμε κατά κόρον και σε διάφορες παραλλαγές, να διατυπώνονται από χείλη κυβερνητικών στελεχών, πριν αλλά και μετά την ψηφοφορία.

«Μεσοπρόθεσμο ή επιστροφή στη δραχμή» ήταν η πρώτη εκδοχή που ακούστηκε ως εναλλακτικό σενάριο από ορισμένους οικονομολόγους και στη συνέχεια αποδομήθηκε και μετατράπηκε σε απειλή μέσα από δηλώσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος με πρώτη την ευρωπαία επίτροπο Μαρία Δαμανάκη.

«Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία» ήταν η δεύτερη εκδοχή που ακούστηκε κυρίως από επιτελείς της οικονομικής κυβερνητικής ελίτ για να δώσει την αίσθηση ότι η ψήφιση του ήταν μονόδρομος για την ελληνική οικονομία…

«Μεσοπρόθεσμο ή… τανκς» ήταν η τρίτη εκδοχή, που ακούστηκε από το στόμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου. Εκδοχή που όσο κι αν στερείται σοβαρότητας, είναι φανερό ότι είχε σκοπό να προκαλέσει τα φοβικά σύνδρομα της πολιτικής αποσταθεροποίησης και να κάμψει τις αντιδράσεις της κοινωνίας.

Ήταν όμως στ’ αλήθεια έτσι τα πράγματα;

Για όσους οδηγούν την οικονομία με αυτόματο πιλότο, επιλέγουν την εύκολη λύση και αντιμετωπίζουν τα θέματα της αγοράς φορώντας παρωπίδες… ΝΑΙ ήταν! Αλλά η δική τους πραγματικότητα δεν είναι η μοναδική.

Για όσους βλέπουν τα πράγματα έξω από το… κουτί η πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Σε περιπτώσεις υπερχρεωμένων χωρών, είθισται να γίνεται επαναδιαπράγματευση των όρων όταν ο δανειζόμενος δεν μπορεί για λόγους πραγματικούς να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Αυτή η επαναδιαπραγμάτευση σημαίνει ότι αφενός σημαντικό μέρος των χρημάτων που δανείζονται θα κατευθυνθούν σε παραγωγικές, χρήσιμες και αναπτυξιακές δραστηριότητες αντί να πηγαίνουν για να εξοφληθούν τα τοκοχρεολύσια, αφετέρου ότι θα υπάρξει ρεαλιστικό κούρεμα του χρέους ώστε να μπορεί σε λογικό χρόνο να αποπληρωθεί.

Μοναδική προϋπόθεση για να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση είναι οι όποιοι κυβερνώντες να έχουν την πολιτική βούληση και την ΤΟΛΜΗ να την διεκδικήσουν. Στην περίπτωση της Ελλάδας δυστυχώς δεν συνέβη.

Αν και η κοινωνία δεν «τσίμπησε» το δόλωμα τελικά είδαμε ότι το μεσοπρόθεσμο πέρασε από τη Βουλή χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση και σύντομα θα δούμε την πρώτη δόση από τα μέτρα-φωτιά να πυρπολούν τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις…

Εκείνοι που πραγματικά αξίζουν τον οίκτο μας, είναι οι «αγανακτισμένοι» βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με εξαίρεση τον Παναγιώτη Κουρουμπλή που κράτησε το λόγο του και καταψήφισε το μεσοπρόθεσμο. Μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες και με άλλοθι ότι επιλέγουν το… λιγότερο κακό σενάριο, υποτάχθηκαν στην κομματική πειθαρχία. Θα ήταν όμως πιο τίμιο να παραδεχθούν ότι υπέκυψαν στα εκβιαστικά διλήμματα…

Σεβαστή η ευαισθησία τους, αλλά δεν φτάνει. Θέλει αρετή και τόλμη η Eλευθερία, χρειάζεται εμπειρία και γνώση το Όραμα…

Ελευθερία και Όραμα, έχει ανάγκη η Ελλάδα, αυτές τις κρίσιμες ώρες και όχι πολιτικά φληναφήματα και ανέξοδους λεονταρισμούς…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: