Φετινή παραγωγή ελαιολάδου και προοπτικές

Οι νεότερες εκτιμήσεις για το ύψος της φετινής εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου είναι συντηρητικές, καθώς σε Κρήτη και Λέσβο θεωρείται πλέον βέβαια η μείωση σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ στα περυσινά επίπεδα με μια ελαφρά μάλλον άνοδο προβλέπεται για την Πελοπόννησο και την Κεντρική Ελλάδα. Ωστόσο το γεγονός αυτό δεν αναμένεται να αυξήσει τις τιμές, αφού η Ισπανία παρουσιάζει παραγωγή ρεκόρ, η οποία θα φτάσει τα 1,4 εκατ. τόνους. Την ίδια ώρα, δυναμικά στην παραγωγή ελαιολάδου μπαίνουν κι άλλες χώρες όπως Τουρκία, Τυνησία και Μαρόκο, δημιουργώντας έντονη ανησυχία για την παγκόσμια παραγωγή του προϊόντος, αλλά και την πορεία των τιμών παραγωγού.

Και ενώ οι τιμές είναι καθηλωμένες και οι παραγωγοί προσπαθούν να μειώσουν το κόστος καλλιέργειας, οι απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου αυξάνουν και ζητούνται υψηλά στάνταρ ποιότητας. Να θυμηθούμε τις απαιτήσεις για υψηλή ποιότητα, που είχαν οι Κινέζοι κατά την περυσινή επίσκεψή τους στην Ελλάδα. Έτσι, εκτός από την οξύτητα, οι έμποροι αρχίζουν να ζητάνε αρώματα, χρώματα και συγκεκριμένες γεύσεις.

Ζητάνε διαχωρισμό ελαιολάδων ανά περιοχή και χρόνο συγκομιδής, κάτι που φέρνει διαφορετικότητα στην ένταση στην γεύση. Ακόμη, κατά την τυποποίηση αναζητούν καλύτερο φιλτράρισμα, για να κρατά το «κατακάθι» του λαδιού. Όλα αυτά οι ελαιοπαραγωγοί δεν μπορούν από μόνοι τους να τα αντιμετωπίσουν και είναι αναγκαίο κάποτε «να υπάρξει σοβαρή επιστημονική υποστήριξη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων«.

Πηγές: agreco.net & ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Λάρισας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: