Οικογενειοκρατία στην ελληνική επιχειρηματικότητα

Ένα από τα πιο «τρανταχτά» ευρήματα της έρευνας για την Ελλάδα, που την τοποθετεί στην πρώτη θέση παγκοσμίως και εξηγεί ενδεχομένως πολλές πτυχές και της εγχώριας ανάπτυξης είναι πως με ποσοστό 15,8% έχει το υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων, όπου οι ιδιοκτήτες-μέτοχοι ασκούν και το management.

Καμία άλλη ανεπτυγμένη οικονομία δεν έχει σε τέτοια έκταση αυτό το χαρακτηριστικό, που καταδεικνύει πως η οικογενειοκρατία ανθεί στην ελληνική επιχειρηματικότητα, ενώ αντίθετα είναι περιορισμένο το επαγγελματικό management, πάντα σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια στιγμή, η κρίση στην οικονομία έχει καταβαραθρώσει τις προοπτικές νέας επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα εάν αυτή προϋποθέτει αρκετές θέσεις εργασίας. Η χώρα μας έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά παγκοσμίως την τελευταία διετία στις προσδοκίες δημιουργίας καινούργιων επιχειρήσεων με πάνω από 20 θέσεις εργασίας. Ετσι, συγκρίσιμη σ’ αυτό το δεδομένο είναι μόνο με τη Γουατεμάλα και τη Μαλαισία, ενώ πολύ κακή είναι η επίδοσή της και στις επιχειρήσεις με 5-19 θέσεις απασχολούμενων. Επομένως, η πλειοψηφία της επιχειρηματικότητας αφορά 0-4 θέσεις, δηλαδή, διάδοση των ατομικών επιχειρήσεων και των πολύ μικρών, οι οποίες προφανώς δημιουργούνται εκ των ενόντων για να καλύψουν προσωπικές βιοποριστικές ανάγκες.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 4-5 Φεβρ 2012

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΗΤΑΝ ΚΑΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΑΘΛΙΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΚΛΙΚΕΣ, ΤΙΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ, ΤΗΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗ, ΤΗΝ ΑΝΟΜΙΑ, ΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ!!!! ΝΤΡΟΠΗ!!!!
    ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΙ ΑΛΛΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΘΑ ΕΠΙΝΟΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: